UBI KENTANG, IKAN & LOBAK MERAH
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
- 3 sudu makan penuh nasi (30 gm)
- 1 ibu jari ubi kentang (10 gm)
- 1 sudu teh rata minyak masak (5 gm)
- 1 sudu makan penuh isi ikan (10 gm)
- 1/2 jari lobak merah (5 gm)
Cara Penyediaan:
* Rebus nasi bersama
air sehingga menjadi bubur
* Semasa mendidih
masukkan minyak, lobak merah dan kentang yang telah dipotong kecil dan isi
ikan.
* Rebus sehingga
lobak dan kentang menjadi lembut dan ikan masak.
* Lecek semuanya
dan tapis.
PURI KENTANG & KACANG DHAL
Bahan-bahan:
- 1 biji kentang
- 4 sudu makan kacang dhal
- 2 ulas bawang merah
- 1 biji tomato
- 1/2 cawan air atau susu
Cara Penyediaan:
Cara A
* Kupas kulit
kentang dan potong kiub
* Rebus kentang
sehingga lembut
* Lecek kentang
sehingga halus
* Tambah air atau susu untuk melembutkannya
Cara B
* Rebus kacang dhal di dalam air yang mencukupi
* selepas 10 minit tambah tomato dan bawang
* Masak sehingga kacang lembut
* Lecek kacang supaya ia halus
* Hidang
bersama puri kentang
BUBUR NASI &
IKAN BILIS
Bahan-bahan:
- 3 sudu makan beras
- 1 sudu makan ikan bilis
- 1 sudu teh minyak masak utk menggoreng
- 1/2 cawan air
Cara Penyediaan:
* Beras dibasuh
dan dikeringkan
* Kisar atau
tumbuk beras sehingga hancur
* Campurkan air ke dalam beras sehingga cair
* Masak di atas api dan kacau rata
* Tambahkan air jika perlu untuk mendapatkan kepekatan yang
sesuai.
Cara Penyediaan Ikan Bilis
* Ikan bilis dibuang kepala dan bersihkan perutnya
* Basuh dan goreng hingga garing
* Tumbuk ikan bilis sehingga halus
* Ayak ikan bilis
supaya halus
* Hidangkan bubur
nasi bersama ikan bilis.
BUBUR NASI & UDANG
Bahan-bahan:
- 1 sudu teh minyak (5 gm)
- 1/2 cawan nasi (90 gm)
- 3/4 cawan bayam (15 gm)
- 1 ulas bawang merah
- 1 sudu makan rata tauhu (5 gm)
- 1/2 sudu makan udang dicincang halus (5 gm)
Cara Penyediaan:
* Rebus nasi bersama air hingga menjadi bubur
* Tauhu lembik dilecek
* Sayur bayam dibasuh dan dicincang
* Panaskan minyak, tumis bawang hiris dan tambahkan sedikit
air. Masukkan bayam, udang
dan tauhu lembik
satu persatu dan rebus hingga masak.
* Campurkan 1 dan 4 dan gaul hingga rata.
BUBUR NASI ORGANIC
Bahan-bahan:
- Beras
- Ikan Salmon
- Sayur Bayam
- Susu (Susu Ibu / Formula)
Cara Penyediaan:
* Ikan Salmon digoreng dengan minyak zaiton sikit. Digoreng dulu untuk hilangkan rasa hanyir pada bubur. Goreng separuh masak. Jangan sampai garing sebab nanti habis khasiat ikan tu. Minyak zaiton pun tak banyak sebab ikan salmon akan keluarkan minyak dari isinya.
* Beras dimasak dengan air dulu.
- Beras
- Ikan Salmon
- Sayur Bayam
- Susu (Susu Ibu / Formula)
Cara Penyediaan:
* Ikan Salmon digoreng dengan minyak zaiton sikit. Digoreng dulu untuk hilangkan rasa hanyir pada bubur. Goreng separuh masak. Jangan sampai garing sebab nanti habis khasiat ikan tu. Minyak zaiton pun tak banyak sebab ikan salmon akan keluarkan minyak dari isinya.
* Beras dimasak dengan air dulu.
* Bila mendidih
masukkan sayur bayam. Kemudian tuang susu yang sudah dibancuh dengan air. * Last sekali masukkan ikan salmon bersama
dengan baki minyak jeton goreng tadi.
UBI KENTANG
ORGANIC
Bahan-bahan:
- Ubi Kentang
- Isi Ayam
- Lobak Merah
- Susu (Susu Ibu / Formula)
Cara Penyediaan:
* Masukkan kesemua bahan sekali. Rebus hingga hancur lumat.
- Ubi Kentang
- Isi Ayam
- Lobak Merah
- Susu (Susu Ibu / Formula)
Cara Penyediaan:
* Masukkan kesemua bahan sekali. Rebus hingga hancur lumat.
* Masakan ini
masih tidak diletakkan garam @ gula. Kerana garam akan diserap oleh kentang. * Jadi
jangan letak langsung. Lobak merah akan menjadi perasa yang sedap.
LABU ORGANIC
Bahan-bahan:
- Labu
- Ikan Salmon
- Broccoli
- Susu (Susu Ibu / Formula)
Cara Penyediaan:
* Rebus semua bahan2 sekali. Ikan salmon digoreng dulu seperti resepi terdahulu. Tidak diletak garam atau gula sebab labu rasanya sudah manis.
PUREE
- Puree
Apple: Elakkan epal hijau. carilah apple besar yang manis dan boleh
campurkan dgn sedikit susu ibu selepas dikisar.
- Puree
Pisang: Carilah pisang yang masak ranum (lebih senang di lecek) dan
campurkan dgn susu ibu untuk mengurangkan sifat likat dan melekitnya.
- Puree Betik: Betik adalah buah-buahan yang mempunyai
rasa manis yang semulajadi. Ia tak perlu direbus, hanya lecek dan dicampurkan
bersama susu ibu
BUBUR SAWI & AYAM LAZAT
Bahan-bahan:
- 3 helai daun sawi
- 4 ketulan kecil isi ayam bahagian dada
- 3 sudu beras
Cara Penyediaan:
* Rebus kesemua bahan tersebut sehingga hancur dan menjadi
sebati. Kemudian blend dan tapis
BUBUR KENTANG ENAK
Bahan-bahan:
- 1 biji kentang
(kecil/sederhana saiznya)
- 3 sudu beras
Cara
Penyediaan:
* Kentang haruslah dihiris nipis atau dipotong dadu kecil supaya
cepat empuk bila direbus.
* Basuh kentang dan beras bersih sebersihnya. Bagi yang Islam, eloklah
selawat dan baca Ayat Kursi hembus ke dalam bahan2 tu supaya anak kita nanti
jadi anak yang beriman, bertakwa, taat dan bijak pandai hendaknya. InsyaAllah.
* Masukkan ke dalan
periuk kecil dan rebus sampai betul2 hancur semua. Kiranya sampai dah sebati
beras dan kentang tu. Then blend (jangan terlalu pekat sebab kena tapis). Lepas
tu bolehlah suap pada bayi
FRUIT PUREE
Bahan-bahan:
- Epal/Pear
- Susu
Ibu/Susu Segar/Air Masak
Cara
Penyediaan:
* Potong
buah kecil-kecil atau boleh juga rebus buah. Bila dah lembut, sejukkan.
* Kemudian buangkan kulit. Kisar buah bersama-sama susu
ibu atau susu segar atau air masak
sehingga halus.
* Boleh
terus dimakan atau boleh bekukannya.
CHICKEN / MEET PUREE
Bahan-bahan:
- Ayam/Daging yang telah dibuang tulang (dipotong kecil-kecil)
- Stock ayam/daging yang dibuat sendiri
Cara Penyediaan:
* Rebus ayam/daging (boleh juga dicampur dengan lobak merah).
* Angkat bila sudah mendidih. Sejukkan seketika. Sedia
untuk dikisar.
* Campurkan
sedikit stock ayam/daging. Siap, boleh dimakan dan dibekukan.
* Stok untuk dibekukan di simpan sepertimana penyimpanan EBM. Labelkan setiap bekas. Puree ada yang boleh tahan 3 bulan dan ada yang sehingga 6 bulan.
* Stok untuk dibekukan di simpan sepertimana penyimpanan EBM. Labelkan setiap bekas. Puree ada yang boleh tahan 3 bulan dan ada yang sehingga 6 bulan.
RESEPI MASAKAN KENTANG
* Sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas
Bahan-bahan:
- Sebiji kentang
- Sekeping keju cheddar
- 1-2 pokok brokoli
- 2-3 sudu air
suam,susu ibu atau formula
Cara Penyediaan:
* Bersihkan kentang,rebus dengan kulitnya hingga empuk
* Rebus brokoli hingga masak.
* Siat kulit kentang,potong kecil
* Masukkan kesemua bahan dalam pengisar. Kisar hingga halus berkrim.
BUBUR NASI
Bahan-bahan:
Cara Penyediaan:
* Bersihkan kentang,rebus dengan kulitnya hingga empuk
* Rebus brokoli hingga masak.
* Siat kulit kentang,potong kecil
* Masukkan kesemua bahan dalam pengisar. Kisar hingga halus berkrim.
BUBUR NASI
Bahan-bahan:
- Beras
(bersihkan)
- Ikan segar (dibuang tulang) / ikan bilis
- Sehelai daun saderi / cellery
- Secawan air
Cara Penyediaan:
- Ikan segar (dibuang tulang) / ikan bilis
- Sehelai daun saderi / cellery
- Secawan air
Cara Penyediaan:
* Rebuskan beras.
* Ikan dipotong kecil,jika guna ikan bilis,rendam selama 5minit utk mengeluarkan kandungan
* Ikan dipotong kecil,jika guna ikan bilis,rendam selama 5minit utk mengeluarkan kandungan
garam.
* Masukkan semua bahan-bahan ke dalam nasi.
* Potong daun saderi / batang cellery kecil-kecil. Didihkan hingga masak.
* Pastikan sukatan & tekstur hidangan sesuai mengikut usia
* Masukkan semua bahan-bahan ke dalam nasi.
* Potong daun saderi / batang cellery kecil-kecil. Didihkan hingga masak.
* Pastikan sukatan & tekstur hidangan sesuai mengikut usia
RESEPI KENTANG,LOBAK & PIS BERSUSU
Bahan-bahan:
- 1/4 biji kentang (potong dadu)
- 1/2-sebiji lobak merah (potong dadu)
- 1 sudu kacang pis sejukbeku
- 2 cawan air
- 2 sudu susu ibu/formula/susu segar
Cara Penyediaan:
* Rebus kentang & lobak dengan api kecil hingga empuk.
* Kemudian masukkan kacang pis.
* Didihkan,masukkan susu & kacau.
* Masak. Lenyek untuk bayi 8bulan ke atas. Kisar halus untuk bayi 6bulan.
BUBUR TAUHU, BROKOLI, LOBAK & AYAM
Bahan-bahan:
- 1 sudu nasi
- 1/4 kepingan tauhu
- Kepingan dada ayam (potong dadu)
- Lobak merah (dihiris)
- 2 pokok kecil brokoli
Cara Penyediaan:
* Kukus kesemua bahan.
* Kisar mengikut tekstur yang sesuai. (Sesuai untuk bayi 8bulan ke atas)
BUBUR NASI & KURMA
Bahan-bahan:
- 2 sudu nasi yang telah dimasak
- Beberapa biji kurma (buang biji)
- 1/4 cawan air suam
Cara Penyediaan:
* Masukkan kesemua bahan dalam pengisar.
* Kisar sebelum dihidangkan.
SUP KOBIS BUNGA DAN KENTANG
Bahan-bahan:
- 1/4 Kobis bunga (potong kecil)
- 1 biji kentang (potong dadu)
- Ikan bilis (ditumbuk halus)
- 5 cawan air
Cara Penyediaan:
Bahan-bahan:
- 1/4 Kobis bunga (potong kecil)
- 1 biji kentang (potong dadu)
- Ikan bilis (ditumbuk halus)
- 5 cawan air
Cara Penyediaan:
* Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk,masak dengan api sederhana.
* Didihkan,tutup periuk.
* Masak untuk selama lebih kurang 20min.
* Kisar halus dan hidang.
KENTANG LECEK
* Didihkan,tutup periuk.
* Masak untuk selama lebih kurang 20min.
* Kisar halus dan hidang.
KENTANG LECEK
* Sesuai utk Bayi setahun ke atas
Bahan-bahan:
- 6 biji kentang saiz sederhana (dikupas,potong dadu)
- 1/4 cawan mentega
- 3/4 sudu teh garam
- Lada sulah secukup rasa
- 1/2 cawan susu (susu ibu,formula,susu segar)
Cara Penyediaan:
* Rebus kentang hingga empuk. Toskan.
* Masukkan susu,mentega,garam & lada sulah. Lecek/kisar hingga lembut & berkrim.
STRAWBERRY SHAKE
Bahan-bahan:
- 1 cawan yogurt strawberry (plain/full fat)
- 1 cawan buah strawberry
- 1/2 cawan susu (susu ibu,formula,susu segar)
Cara Penyediaan:
* Masukkan kesemua bahan ke dalam pengisar,kisar hingga halus berkrim.
* Juga boleh digantikan dgn buah-buah lain mengikut selera anak anda
Bahan-bahan:
- 6 biji kentang saiz sederhana (dikupas,potong dadu)
- 1/4 cawan mentega
- 3/4 sudu teh garam
- Lada sulah secukup rasa
- 1/2 cawan susu (susu ibu,formula,susu segar)
Cara Penyediaan:
* Rebus kentang hingga empuk. Toskan.
* Masukkan susu,mentega,garam & lada sulah. Lecek/kisar hingga lembut & berkrim.
STRAWBERRY SHAKE
Bahan-bahan:
- 1 cawan yogurt strawberry (plain/full fat)
- 1 cawan buah strawberry
- 1/2 cawan susu (susu ibu,formula,susu segar)
Cara Penyediaan:
* Masukkan kesemua bahan ke dalam pengisar,kisar hingga halus berkrim.
* Juga boleh digantikan dgn buah-buah lain mengikut selera anak anda
SUP KRIM BROKOLI
Bahan-bahan:
- 250gm brokoli - dipotong
- 100gm bawang besar
- 50gm leek
- 50gm seleri1 helai daun salam (bay leaf)
- 30ml krim masakan
- Air rebusan sayur secukupnya
- Garam dan serbuk ladaputih secukup rasa
- Minyak zaitun untuk menumis
Cara Penyediaan:
* Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar, leek, seleri dan daun salam sehingga naik bau.
* Kemudian masukkan brokoli dan kacau rata sehingga masak.
* Seterusnya masukkan air rebusan sayur dan biarkan mendidih. Sejukkan seketika.
* Setelah itu, masukkan bahan tumis tadi ke dalam mesin pengisar. Kisar sehingga hancur dan sebati.
* Kemudian tuangkan ke dalam periuk dan didihkan.6. Akhir sekali, masukkan krim masakan dan perasakan dengan garam dan serbuk lada putih. Kacau sebati dan sedia untuk dihidangkan.
(sedap dihidang bersama roti bakar,roti bawang putih)
Bahan-bahan:
- 250gm brokoli - dipotong
- 100gm bawang besar
- 50gm leek
- 50gm seleri1 helai daun salam (bay leaf)
- 30ml krim masakan
- Air rebusan sayur secukupnya
- Garam dan serbuk ladaputih secukup rasa
- Minyak zaitun untuk menumis
Cara Penyediaan:
* Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar, leek, seleri dan daun salam sehingga naik bau.
* Kemudian masukkan brokoli dan kacau rata sehingga masak.
* Seterusnya masukkan air rebusan sayur dan biarkan mendidih. Sejukkan seketika.
* Setelah itu, masukkan bahan tumis tadi ke dalam mesin pengisar. Kisar sehingga hancur dan sebati.
* Kemudian tuangkan ke dalam periuk dan didihkan.6. Akhir sekali, masukkan krim masakan dan perasakan dengan garam dan serbuk lada putih. Kacau sebati dan sedia untuk dihidangkan.
(sedap dihidang bersama roti bakar,roti bawang putih)
BUBUR KELEDEK UNGU
Bahan-bahan:
- Bubur nasi secukupnya
- 1 Biji keledek ungu
- 1/2 Potong labu (lebih kurang setengah
tapak tangan)
- 1 Potong ikan
siakap
- Air Untuk
Merebus
Cara Penyediaan:
* Basuh keledek ungu dan labu
* Rebus keledek ungu dan labu hingga empuk. Angkat dan tos.
* Rebus keledek ungu dan labu hingga empuk. Angkat dan tos.
* Masukkan dalam blender keledek ungu, labu, ikan siakap dan bubur nasi.
* Kisar hingga hancur dan halus.
* Sedia untuk disuapkan kepada bayi
anda
BUBUR LOBAK MERAH
Bahan-bahan:
- Bubur nasi
secukupnya
- 2 batang lobak kecil (baby carrot)
- 1 keping dada ayam (direbus)
- 3 biji badam (dikisar halus)
- Air untuk merebus secukupnya
Cara Penyediaan:
* Rebus lobak kecil dan dada ayam sehingga empuk
* Kemudian masukkan bahan-bahan ke dalam mesin pengisar bersama air rebusan
tadi
* Kisar bubur sehingga sebati
* Akhir sekali, sedia untuk dihidangkan kepada si kecil.
KENTANG, LOBAK DAN PIS BERSUSU
Bahan-bahannya:
- 1/4 biji kentang saiz sederhana dadu
- 1 sudu lobak merah dadu
- 1 sudu kacang pis beku
- 2 cawan air
- 3 sudu susu
ibu/formula dibancuh
Cara Penyediaan:
*
Masukkan
air, lobak merah dan kentang dalam periuk.
* Masak api kecil
sehingga empuk.Setelah empuk, masukkan kacang pis.Masak 5 minit.
*
Masukkan
susu, kacau. Hidangkan
*
Lenyek untuk bayi 8-11 bulan atau kisar halus untuk bayi 6-8 bulan.
BUBUR TAUHU,
BROCOLI, LOBAK MERAH & AYAM
*
Masakan ni sesuai untuk baby umur 8 bulan ke atas.
Bahan-bahan: (2 hidangan atau lebih)
- 1 sudu nasi
- 1/4 keping tauhu
- 1/4 keping dada ayam - potong dadu
- 3 hiris lobak merah
- 3 kuntum kecil brokoli
Cara Penyediaan:
* Kukus semua bahan
* Lenyek atau
kisar sehingga mendapat tekstur yang anda mahu.
* Masukkan bahan
yang nak dikukus dalam mangkuk tahan panas
* Bila kita masak
nasi, sebelum nasi kering, letakkan mangkuk tadi atas nasi, dan tutup semula
tudung periuk
* Lepas padam api,
biarkan dulu beberapa minit.. lepas tu angkat
BUBUR NASI,
IKAN MERAH DAN LOBAK
*
Bubur ini sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas.
Bahan-bahan:
- 3 sudu nasi yang baru dimasak
- Sekeping ikan merah - anggaran 50 gram, pastikan tanpa tulang
- 1 ulas bawang putih
- 1 sudu lobak merah yang telah didadu
- 1 tangkai daun sup yang telah dicincang halus.
- 1 cawan air
Cara
Penyediaan:
*
Masuk semua bahan (kecuali daun sup) ke dalam periuk.
*
Gunakan api besar untuk didihkan masakan dan kecil api dan biar sehingga lobak
merah
lembut dan ikan masak.
*
Masukkan daun sup dan masak selama 2 minit lagi.
* Kisar halus atau terus hidangkan.
SUP BUNGA KOBIS DAN KENTANG
* Sesuai Bayi 8
bulan ke atas.
Bahan-bahan:
- 1/4 cawan kobis
bunga - potong kecil
- 1 biji kentang
saiz sederhana - di dadu
- 5 ekor ikan bilis - tumbuk halus2.
- 5 cawan air
Cara Penyediaan:
* Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak api besar.
* Setelah mendidih, kecilkan api, tutup periuk. Masak
lagi selama 20 minit.
* Kisar halus. Hidangkan.
AYAM DAN BAYAM
Bahan-bahan:
- 1 ulas bawang putih
- 1 keping dada ayam
- semangkuk bayam
- sesudu minyak untuk menumis
- 2 gelas air - cukup untuk empukkan ayam dan berkuah sedikit.
Cara Penyediaan:
* Tumis bawang putih hingga naik bau
* Masukkan ayam dan tumis sekejap (suku masak)
* Masukkan air dan biarkan ayam tu masak secukupnya
* Masukkan bayam dan biarkan masak
* Angkat, sejukkan dan blend
SUP IKAN
Bahan-bahan:
- 2 biji buah pelaga
- 3 biji bunga cengkih
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 ulas bawang putih
- sekeping ikan tenggiri - potong kecik-kecik
- 1 gelas air
Cara Penyediaan:
* Tumis rempah sampai naik bau
* Masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau
* Masukkan air dan ikan
* Biarkan mendidih sehingga ikan masak
* Angkat, sejukkan dan blend dan simpan.
BUBUR AYAM + LABU
Bahan-bahan:
- 1 sudu besar
Beras (Basuh & toskan)
- 1 sudu Besar
Labu kuning yang di potong Dadu
- 1 Sudu Besar
isi ayam yang di potong dadu
- 2 -3 cawan air
Cara Penyediaan:
* Rebuskan beras,
ayam dan labu hingga empuk dan lembut
* Bila dah masak
biar sejuk sedikit dan kemudian blend
* Siap untuk di
hidangkan
KENTANG, BROCOLI, KEJU BERKRIM
* Sesuai untuk bayi umur 10 bulan ke atas
Bahan-bahan:
- Kentang saiz kecil 1 biji
- Keju cedar 1 keping
- Brokoli 2 'pokok' kecil
- 2-3 sudu air
suam, susu ibu atau bancuhan susu yang bayi minum.
Cara Penyediaan:
* Rebus kentang dengan kulitnya yang sudah
dibersihkan sehingga empuk.
* Rebus brokoli sehingga masak.
* Siat kulit kentang, potong untuk mudah
dimasukkan ke dalam pengisar.
* Masukkan semua bahan dalam pengisar dan
kisar sehingga halus berkrim
BUBUR OAT, IKAN & SADERI
* Bubur ini
sesuai untuk bayi 7 bulan ke atas.
Bahan-bahan:
- 3 sudu rolled oat/oat untuk dimasak (oat biru jika quaker
oat)
- 10 ekor ikan
segar tanpa tulang atau ikan bilis
- 1 helai daun sedari
- secawan air
Cara Penyediaan:
* Jika gunakan
ikan bilis, ikan bilis direndam 5 minit untuk membuang garamnya.
* Masak oat,
ikan/ikan bilis dan air dengan api kecil selama 5 minit.
* Setelah masak,
masukkan daun saderi yang dicincang halus. Jerang sebentar sehingga daun
saderi masak.
* Hancurkan
ikan/ikan bilis dan masukkan ke dalam bubur.
* Hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan